donderdag 13 januari 2011

Parfum weetjes


Iedereen kent parfum wel en de meeste dames en heren gebruiken dit ook dagelijks. Hetis een heerlijk luxe manier om je te parfumeren en lekker te ruiken. Parfum wekt echter ook bepaalde emoties op en stimuleert de zintuigen. Kortom geur is ontzettend belangrijken ook heel persoonlijk. In diverse parfumerieën vind je tal van merken met een scala aan geuren. Van zoet en fris tot warm en sensueel. Genoeg keuze dus om de perfecte geur te vinden die bij je past.

Maar wat weten we eigenlijk van parfum? En wat zit er eigenlijk in? Ook lees ik steeds vaker dat mensen zich afvragen waarom een bepaalde geur bij hen zo snel vervliegt. Wil je antwoord op deze vragen? Klik dan gauw verder…

Vroeger bestond parfum al en was het een echt luxe product. Zij waren toen in de veronderstelling dat te vaak douchen schadelijk was voor de huid, zij stelden dit dan ook zo lang mogelijk uit en probeerde de geur dan te verbloemen met een parfum. Alleen de rijkere mensen konden zich dit veroorloven, daarom werd geur - en parfum- iets dat je status bepaalde en je zo je welvaart kon tonen. Nu – vele jaren later- weten we wel beter. Toch is parfum nog steeds een luxe product en is er verder weinig aan het product veranderd.
Een geur kun je verdelen in 3 stappen. Als je de geur sprayt dan ruik je eerst de topnoot. Dit is meestal een frisse, citrus geur die je maar enkele minuten ruikt.  Daarna ontwikkelt de geur zich in het hart van de geur. De hart blijft je nog enkele uren na het sprayen ruiken. Tot slot krijg je de basis geur, dit is altijd wat krachtigere ingrediënten in zoals musk en hout. De basisnoot kan je nog dagen blijven ruiken, mits je niet doucht natuurlijk ;). Deze noten volgen elkaar dus op en vormen samen de geur.  Hierin toont een bepaald merk ook altijd wat voor ingrediënten er in een geur zitten. In werkelijkheid zijn dit er veel meer, maar de belangrijkste worden gekozen om de geur te omschrijven. Een merk brengt ook nooit alle ingrediënten naar buiten omdat het anders te makkelijk is om na te maken. Het is dan ook belangrijk dat je – na het sprayen – de parfum niet wrijft of dept. Hierdoor kan je de geur “veranderen” en dan ruikt hij wellicht niet zoals is bedoeld.


Bij de geurnoten had ik het over ingrediënten, dit wordt in een parfum geur oliën genoemd. Ze worden zo fijngemalen dat er een olie ontstaan en dit wordt gebruik in de parfum. Dit is natuurlijk maar een deel van het parfum, de rest bestaat uit water en alcohol. Hieronder een lijstje met producten en het percentage geur oliën.
Pure parfum :                  30 %
Eau de parfum:               10 tot 15 %
Eau de toilet:                  5 tot 10 %
Eau de colonge:              3 á 4 %  
Puur parfum is een kostbaar parfum in een kleine flacon - meestal 7,5 ml - die het meest geconcentreerd is. Dit is de meest intieme manier om te parfumeren. Deze blijft je het langst ruiken en je hoeft niet bij te parfumeren gedurende de dag. Dit heeft meestal ook geen vaporisator/vaporisateur oftewel spray. Je kunt de geur het beste aanbrengen op de warme plekken van het lichaam - achter de oren, polsen, knie en arm holtes – net zoals de andere varianten van parfum trouwens. Niet alle merken of geuren hebben zo’n pure parfum in hun assortiment. Het meest gebruikelijke is dan ook een eau de parfum of eau de toilet. En hierbij geldt een minder geconcentreerde geur vervliegt eerder. Die blijf je dus minder lang ruiken.

Bij sommige mensen vervliegt een parfum echter heel snel, of ruik je de geur zelfs amper. Dit komt omdat een geur zich moet hechten aan vetstofjes. Mensen met een droge huid hebben een tekort aan deze vetstofjes. Dit heeft als gevolg dat de geur zich niet of nauwelijks kan hechten en de geur dus snel vervliegt. Dit kan je oplossen door eerst een bodylotion op je lichaam te smeren en hierover de geur te sprayen. De bodylotion vult het lichaam aan met die vetstofjes en de geur kan zich weer helemaal aan de huid hechten. Dit kan een bodylotion uit de zelfde geurlijn zijn maar ook zeker een neutrale. Ook zou je het natuurlijk op je kleding kunnen sprayen, omdat kleding ook vetstofjes bevatten. Je haar sprayen is ook een optie, maar de alcohol die erin zit is alleen niet goed voor je haar.


Hoe de geur op je lichaam ruikt heeft natuurlijk ook met de zuurgraad van je huid te maken, maar het zou niet moeten vervliegen. Dus een bodylotion gebruiken helpt daar zeker bij. Gooi vooral niet je dure parfum weg omdat je hem niet bij jezelf ruikt. Dat is natuurlijk zonde!

4 reacties:

Linda zei

Leuk artikel :D

Stacey zei

Handig om te weten. Parfum vervliegt bij mij ook snel! ik ga het met bodylotion proberen :D

Anoniem zei

ik ga zeker die boddylotion truc proberen xD

Maya zei

@Stacey

@Anoniem

Moeten jullie zeker proberen haha ;)

Een reactie plaatsen